Passa al contingut principal

EMMANILLATS! La fera espanyola desbocada




EMMANILLATS!

La fera espanyola desbocada


La setmana vinent l’Estat espanyol emmanillarà les institucions catalanes. Per tant, emmanillarà tots els catalans, tant els qui estem per la independència com els qui no. D’entre aquests últims, n’hi haurà que estaran contents, “Vivan las cadenas!”, cridaran eufòrics. Els ignorants no saben que quan es viola la llibertat d’un veí, tu també ets a punt de ser violat. Una altra cosa és que t’agradi.

L’Estat espanyol emmanillarà els catalans més del que ja estàvem, uns i altres, tots. Però la fera està desbocada. I hem de reconèixer que hem tingut pocs recolzaments. D’Europa tampoc no podíem esperar gaire cosa, d’aquesta Europa que assassina per deixadesa o per acció directa la gent que vol venir al continent, aquells que fugen de la guerra i de la misèria i es troben amb l’oprobi més gran, el de l’opulència mesquina i autoritària. Per l’oligarquia europea, els independentistes som un mal similar al dels refugiats, volem trencar la seva hegemonia malaltissa, la del diner.

La fera espanyola està desbocada. Hi ha hagut molts espanyols que ens han fet costat, però a títol individual, i els ho haurem d’agrair tota la vida. Però, quina pena!, les institucions espanyoles han fet costat al poder postfranquista. I aquell partit que es diu socialista permetrà i participarà en l’emmanillament, com ja ha fet fins ara. I dins de Catalunya, alguns que es deien d’esquerres, callaran o aplaudiran d’amagatotis la repressió. Ho faran amb petits discursos que semblaran vinguts del marxisme-leninisme, però hauran oblidat, mesquinament, la seva obligació d’estar al costat dels oprimits, dels castigats per voler conèixer l'opció majoritària dels catalans, d'uns i d'altres, de tots.

I què farem? Resistir. Si algú es pensa que una comunitat transversal com la catalana defallirà, és que són tan obtusos com tots els covards que, amb la que està caient, encara citen Pujol i la dreta catalana com a excusa per a no posicionar-se davant de la fera. Quanta ignomínia! Quanta desraó! Per fer veure que estan en contra de la burgesia catalana, s’alien amb la fera parafeixista. Ells, que no van fer res per obtenir un referèndum plenament democràtic, ara es queixen de les garanties del procés. Cecs i sords, no han anat a mobilitzar-se al carrer, on convivim gent de tota condició social, de diversos orígens geogràfics i amb objectius ideològics molt diferents per reclamar democràcia.

Si els meus pares em van educar, enmig del franquisme, en llengua catalana per a fer una societat més justa, ara, els fills d’aquell règim dictatorial i els seus adlàters (i els qui callen) no aconseguiran tombar el clam d’una societat que vol decidir el seu futur.

Ningú no sap com actuarà la fera, sabem que ho farà despòticament (com ja ho ha fet als tribunals i als carrers, colpejant i empresonant gent pacífica).  Però el que més em preocupa no és això. El que m’amoïna és quina ha de ser la nostra resposta. La resistència, ja ho sé. Però, quina? Amb la fera passejant-se per les nostres institucions i pels nostres carrers, hem de seguir fent la nostra feina com si no passés res? Hem de deixar de fer classes a la universitat? O hem d’anar als llocs de treball per a revoltar les consciències democràtiques d’aquells que encara no estiguin arrossegats per l’abúlia i la roïnesa? Hem de continuar anant a les inauguracions (pomposes o no) del món de l’art? Jo sé que no hem de deixar de treballar, cadascú amb les nostres coses, per evitar que algun d’aquests facinerosos ens vulgui prendre alguna de les conquestes que hem aconseguit, a pesar dels enemics i, més encara, a pesar dels amics. Però els temps són incerts i cal rumiar bé les respostes que donarem.

Perquè emmanillats o no, resistirem. I els qui vulguin fer reflexions teòriques pler salvar els glutis, primer que s’arromanguin i comencin a trencar les manilles del poder borbònic postfranquista.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Bibiana Ballbé com a símptoma. ¿La cultura de la riota?

No conec la Bibiana Ballbé. I no hi tinc res en contra. Vagin per endavant aquests aclariments. Però la prenc a ella com a símptoma d’una mena de síndrome que tal volta s’estigui apoderant en els darrers temps de l’àmbit cultural català en el seu terreny institucional: en podríem dir la cultura de la riota o, potser, la síndrome de la frivolitat. M’explico. Fa pocs dies s’acaba de confirmar que la periodista Bibiana Ballbé col·laborarà en el nou projecte de centre cultural de Santa Mònica, a Barcelona. Ara sabem que només hi col·laborarà, fa uns dies s’havia dit que havia de dirigir el centre, corre el rumor intens que ella ja ho havia anunciat als seus íntims, però que la conselleria es va fer enrere. Diuen que la seva participació en la nova trajectòria de Santa Mònica ha de consistir en “indagar en nous formats que expliquin la cultura de forma innovadora”(sic). Explicar la cultura de forma innovadora? Però és que la cultura s’ha d’explicar, jo pensava que més aviat es transmet

JAVIER MARÍAS, ¿DÓNDE ESTABAS CUANDO TE NECESITÁBAMOS?

El problema español está tocando fondo. Digamos que el proceso soberanista en Cataluña está provocando que todos tengan que pronunciarse. Sí, ahora ya es el momento de tomar posiciones porque los que pensaban que eso del “derecho a decidir” era un ligero tactismo de los partidos políticos están comprobando su error. Si hubiesen vivido en Cataluña se habrían dado cuenta de que, desde el 11 de septiembre de 2011, los partidos políticos están rezagados respecto a la sociedad catalana. Se habrían dado cuenta, no tanto en la Cataluña interior, mayoritariamente catalanista de siempre, sino en el antiguo “cinturón rojo”, dónde yo vivo, en esos feudos tradicionalmente socialistas (por dejación de los viejos “psuqueros”, por cierto), esos en los que gente como el alcalde Antonio Balmón luce un espíritu claramente antidemocrático, de que en los últimos tiempos ha crecido superlativamente el desencanto —o la rabia— hacia las políticas que el Estado español ha desplegado en Cataluña y sobre lo

LA CULTURA A TV3: PITJOR QUE FRIVOLITAT!

“Si la gent vol veure només les coses que  poden entendre, no haurien d'anar al teatre:  haurien d'anar al lavabo.” (Bertolt Brecht) Fa pocs dies, TV3 va dedicar el seu programa La meva a repassar els programes que el canal havia dedicat a temes culturals. I, abans de recordar emissions mítiques de la seva història, com Arsenal o Música per a camaleons , va donar la veu a algunes de les persones que, en els darrers temps, han tocat temes culturals a la pantalla de la televisió catalana. Per començar, el presentador del programa, Roger de Gràcia, entrevistava la periodista Bibiana Ballbè i li preguntava com es defensava quan l’acusaven de frivolitat en la manera que té de presentar la cultura al mitjà televisiu. Voldria reproduir algunes de les frases que la Ballbè diu en aquest moment de l’emissió: “Ho tinc tan clar”, “la resposta és tan fàcil”, ”la millor manera de parlar de cultura és fer-ho de forma entretinguda”, “estem a la tele i les coses han de ser bonique